Strandvolden

Strandleiren. Strandvolden 1-11

Strandleiren. (stavet med både i og punktum).

På Facebooksiden "Balka Strand og omegn før og nu" skriver amatørfotograf Lis Nielsen:
Fanny Brandt foran hovedbygningen i august 1938.

Strandleiren lå på en stor grund omkranset af Vinkelvej (på to sider) plus Boulevarden og Strandvolden. Den omtalte hovedbygning var oprindelig tænkt som et hønsehus, men tjente dog aldrig dette formål, men blev straks familien Brandts sommerbolig. Efter en indledende avertering opstod snart en fast kreds af feriehungrende lejere, og flere annekser byggedes.

De 17 lejligheder (ca. 70 gæster) beboedes af såvel arbejderfamilier som millionærer. Men alle nød de primitive ferieforhold uden rindende vand og elektricitet i lejlighederne, og ikke mindst udelivet i petroleumslampers skær.

 

Rektor Bendt Brandt (Broager Skole ved Dybbøl - men han stammede fra Bodilsker) og hans hustru Fanny foran hovedbygningen i Strandleiren i år 1933, foto lånt af Lis Nielsen.
Læs mere om Brandt-familien her på hjemmesiden.

 

Her er weekendhytten med en del af Strandleiren i baggrunden, taget af Sylvest Jensen i år 1958. Billedet er fundet af Sven Rasmussen på Københavns Bibliotekers hjemmeside, og lagt op på Sven Rasmussens Facebookside "Balka Strand og omegn før og nu".

 

Her er lidt facts om "Sandbunken" som sidenhen blev til "Strandleiren."
Grunden var på i alt 1 tdr. land (5516,2 kvm = et kvadrat med siden 74,27 m) og ægteparet Fanny og Bendt Brandt købte 2. august 1914 grunden for det svimlende beløb 375 kr. Men det var nu dengang ret mange penge.
Først blev hovedbygning og anneks bygget, og et par år efter blev husene I N F Ø P og U bygget. I står for Indgang, N står for Naur, på grund af naturhække af egetræet Naur der stod på begge sider af huset, F står for Fælleskøkken, Ø står for øst, P står for Poppel, fordi der tidligere stod en stor poppel på stedet (det kostede de nye ejere en kasse øl at få CF-kolonnen til at fælde træet). U står for udkørsel.
Især i de første år, hvor der kom feriegæster, var der en livlig trafik af lokale handlende; bl.a. kom der 4 forskellige lokale bagere, men også slagter, ostehandler og bønder med grøntsager, syltetøj og honning kom forbi. Bendt Brandt var fra Bodilsker Sogn, så det var nok medårsag til at dette skønne sted blev købt dengang.
1966 blev Strandleiren nedlagt og grunden opdeltes i adskillige parceller til private sommerhuse og til familiemedlemmer.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.08 | 14:48

Hundsemyre. I ældre tider var kysten tættere på mosen. I stærk storm krøb sælerne over land og ind i mosen (myr'en). Sæl hed da hund - derfor Hundesemyr.

...
30.06 | 20:33

En balk er et stykke udyrket land mellem en strand og en mose, derfor navnet Balke (a) strand.
Hans Wernøe

...
04.11 | 14:18

Enig Jesper. I betragtning af at hyben tilmed er enormt gavnlige i vores kost castorolie.dk/hybenpulver, så burde fokus være på udnyttelse af de sunde frugter!

...
04.11 | 14:14

Jeg er målløs over at man diskutterer fjernelse af hyben med roundup i 5-6 år. En busk kan fjernes manuelt på 1 arbejdsdag med redskaber. Kræver alle rødder op

...
Du kan lide denne side