Frederiksvej ekstra

Frederiksvej 6A og 6B/Sandvejen 2

Frederiksvej 6A, Tømmerhuset
Sandvejen 2, Røde Hus

 


Balka-panoramaet er tegnet og malet som akvarel af Kaj Skovgaard-Sørensen i et naivistisk formsprog; det vil sige at billedets elementer ikke overholder hverken perspektiv, geografi eller tid. Billedet blev malet til hans søster Meta som en fødselsdagsgave 12.7.1985.

De to søskende leger indianere. Forældrene, sagfører Sørensen og hustru samtaler foran Sekskantensom var det første hus på Frederiksvej 6, dengang matriklen kun rummede ét hus. Røde Hus, Frederiksvej 6B/ Sandvejen 2 ses øverst til venstre. Til højre herfor ses Tømmerhuset, Frederiksvej 6A. Det hvide hus øverst til højre lå på Slamrabjerg. Det røde hus til højre for Sekskanten har teksten Ged på Packness tag, dvs. Svanebo, Frederiksvej 39.

 

Sekskanten var oprindelig et sekskantet ishus, beliggende et par meter ind i klitterne lidt syd for Melåen.

Røde Hus veg i 1935 pladsen for Nexø Apotek i Strandgade 7; bindings­værks­huset var da allerede over 150 år gammelt. Sagfører Sørensen varetog papir­arbejdet vedrørende udstyk­ningen af Balka for Balka­konsortiet, og fik som honorar matriklen Sand­vejen 2/ Frederiks­vej 6 (i arv til Kaj Skovgaard-Sørensen). I 1935 flyttede sagfører Sørensen strand­huset Seks­kanten til Frederiks­vej 6A (Lars Skovgaard) og 1935-36 gen­opbyg­gedes bindings­værks­huset fra Strand­gade som Røde Hus på Frederiksvej 6B/ Sand­vejen 2 (Anne Mette Skovgaard og Peter Jacobsen).

Frederiksvej 34, Demmesaa

Murstenshuset "Demmesaa" (Dæmmeså: dermed så = basta) set mod vest, Sylvest Jensen Luftfoto 1949. Grethe og Bent Kamper. Den overdækkede østvendte terrasse er nu til dags en del af de indvendige kvm, adskilt fra den udvendige øst-terrasse med et stort glasparti.

 

Frederiksvej 35, Balka Cottage + Midtvej + Sandkrogen

Frederiksvej 35, Balka Cottage ses til venstre på billedet, som er fotograferet engang i perioden 2010-2015, kopi fra Facebook: Balka Strand og Omegn før og nu.

 


Efter en hyggelig spadsere­tur på Midtvej og Sandkrogen, hvor Christell Clausen berettede om sine mor­forældre Petra og Jean Nordahn, kan Webmaster hermed præsentere historien om Balka Cottage:

1942 købte Petra og Jean Nord­ahn fra Grønne­gade i Nexø et sommer­hus på Midtvej 4, Tidsfordriv > Slottet omgivet af to tomme grunde (i dag ligger der et lille legehus i børne­størrelse foran indgangs­gavlen).
Senere købte Jean også Frederiks­vej 35, Balka Cottage, som blev deres faste base fra påske til oktober/ novem­ber.
Derefter byggede han Midtvej 2, Rodelyst > nu navnløst.
Midtvej 6 blev solgt fra som en tom grund til Rø-købmanden Reuss, der byggede Osnok, som efter en ombygning og tilbygning fik navnet . (inklusive punktum og Ø med backslash \).

I det NV hjørne af haven til Midtvej 2, Rodelyst byggede Jean Nordahn et såkaldt Dukke­hus, (dog med tegltag) som børne­børnene brugte som lege­hus uden for udlejnings­sæsonen. Det var vel nærmest en Balka­hytte på 3x2,5 meter og rummede kun et sove­værelse, men i udlejnings­sæsonen boede Petra og Jean her, mens de lejede deres tre sommer­huse ud til ferie­trængende sommer­gæster.
Dukke­huset findes stadig, men er nu ændret til et luftigt brænde­skur hvor hvert andet bræt mangler i yder­beklæd­ningen. Men den oprindelige flise­lagte terrasse findes endnu. Dengang var terrassen overdækket à la en carport og rummede da køkken og et stort spisebord.
Øst for Dukke­huset var der en brønd med elektrisk pumpe, der leverede vand til alle tre sommerhuse.

Petra og Jeans datter Dorrit var gift med Mogens Bjerre­gaard, der var faglært gartner. Mogens og hans svigerfar Jean købte grunden bag naboen Frederiks­vej 37, Klittoppen, hvor man havde et vaske­hus stående. Denne grund på Sand­krogen blev derefter bebygget med 5 huse: Roden, Toppen, Stammen, Grenen, Kvisten med adres­serne  og bygeåret Sand­krogen 2 (1948), 4 (1945), 6 (1950), 8 (1957), 10 (byggeår ukendt, nedrevet).
Stammen blev udstyret med fælles oliefyr for alle husene. Disse fem huse forblev i familien indtil 2000-nullerne, hvor Kvisten allerede var nedrevet – og resten af husene blev solgt enkeltvis.

Selve Balka Cottage overgik som bolig for Dorrit og Mogens Bjerre­gaard. Her byggede Mogens et butiks­lokale med en stor butiksrude ud til Frederiks­vej, hvor han solgte grønt­sager, blomster og pynte­grønt. Nu til dags er grøntsags­butikken renoveret som beboeligt anneks. I bunden af vore dages ind­kørsel ligger en garage. Bag garagen byggede Mogens et skur af træ fra appelsin­kasser, som han derfor kaldte Jaffa. Her bandt Mogens kranse og buketter.
Også i baghaven – med indkørsel fra Midtvej – lå der et skur. Der var brug for uden­oms­plads til en gartner!

Senere flyttede Dorrit og Mogens til Gudhjem og Dorrits niece Christell og Paul Clausen overtog Balka Cottage og boede der indtil 1969, hvor Christell og Paul flyttede til Helsingør. Nu til dags er Christell dog blevet så godt som Balkabo igen.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.04 | 20:39

Min fars familie havde et sommerhus på Balka, der hed Trollebo, et rødt træhus. Jeg husker desværre ikke adressen eller byggeår. Det er formegentlig revet ned.

...
23.02 | 17:07

ja. kontingentet er stadig 100 kr.
venlig hilsen
Kirsten Holm

...
23.02 | 13:59

Er kontingenten for 2022 stadig kr. 100,- ?

...
06.02 | 10:54

I 1950erne hed ejeren i folkemunde altid "Hønse-kværkeren". Han kørte ofte rundt på specialcykel trukket af sine 2 "blodhunde" (Lis Burmeister/Kannikegårdsvej).

...
Du kan lide denne side